Kulma vs. žehlička: Kedy použiť ktorý nástroj na dokonalé vlny

vlnite vlasy - kulma alebo zehlicka

Každý z nás túži po dokonalých vlnách, ktoré vyzerajú prirodzene a držia po celý deň. No ktorý nástroj je na ne najvhodnejší – kulma alebo žehlička? Tento praktický sprievodca vám pomôže rozhodnúť sa, kedy použiť ktorý nástroj a ako s ním správne pracovať pre dosiahnutie najlepších výsledkov.

KULMA: Krásne definované vlny a lokne

Kulma je klasický nástroj, ktorý vám umožní vytvárať pevné, pravidelné vlny a kučery rôznych veľkostí. Ak chcete dosiahnuť uhladený a precízny vzhľad, kulma je tým pravým pomocníkom. Jej výhodou je, že máte kontrolu nad tým, akú veľkosť a tvar vĺn vytvoríte – či už jemné vlnky alebo veľké a objemné kučery.

Kedy použiť kulmu

Ak chcete vytvoriť rovnomerne definované vlny po celej dĺžke vlasov. Na formovanie pevných, pružných lokní, ktoré vydržia celý deň. Ideálne pre osoby s rovnými alebo jemne vlnitými vlasmi, ktoré chcú pridať objem a textúru. Kulma funguje skvele na stredne dlhých až dlhých vlasoch, kde môžete experimentovať s rôznymi veľkosťami vĺn.

Ako používať kulmu

Príprava: Pred použitím vždy naneste tepelnú ochranu. Vlasy rozdeľte do sekcií pre lepšiu manipuláciu.

Technika: Uchopte prameň vlasov, omotajte ho okolo kulmy a podržte na mieste 5–10 sekúnd (v závislosti od hrúbky vlasov). Pre jemnejší vzhľad omotávajte vlasy od tváre. Nezabudnite na konce vlasov, ktoré by mali zostať trochu uvoľnené, aby vlny pôsobili prirodzene.

Záverečný styling: Po vytvorení vĺn ich jemne prečešte prstami alebo hrebeňom so širokými zubami pre prirodzenejší efekt. Zafixujte výsledok lakom na vlasy, aby vlny vydržali celý deň.

ŽEHLIČKA: Plážové a prirodzené vlny

Žehlička na vlasy, aj keď primárne určená na narovnávanie, dokáže vytvoriť úžasné, voľné plážové vlny. Tento nástroj sa hodí najmä na vytváranie ležérneho, menej definovaného vzhľadu.

Kedy použiť žehličku

Ak preferujete voľné, prirodzene vyzerajúce vlny. Žehlička vytvára mäkšie a menej definované vlny, ktoré sú ideálne na každodenný look alebo pre ležérny štýl. Žehlička funguje rovnako dobre na kratších aj dlhších vlasoch, vďaka čomu je univerzálna pre rôzne typy a dĺžky vlasov.

Ako používať žehličku

Príprava: Opäť je nevyhnutné použiť tepelnú ochranu. Vlasy rozdeľte do hrubších sekcií.

Technika: Pri použití žehličky stačí uchopiť prameň vlasov, otočiť žehličku o 180 stupňov a pomaly ťahať dole po dĺžke vlasov. Tento pohyb vytvára jemné, prirodzené vlny.

Záverečný styling: Vlny môžete jemne pretriasť rukami a pridať texturizačný sprej pre ešte uvoľnenejší vzhľad.

Ktorý nástroj si zvoliť?

Pre rovnomerné, pevné vlny a objemné kučery

Kulma je jasným favoritom. Dáva väčšiu kontrolu nad veľkosťou a tvarom vĺn, čo je ideálne pre formálny štýl. Ak máte radi pevné, štruktúrované kučery alebo výrazné vlny, kulma vám poskytne lepšiu kontrolu a presnosť. Je ideálna na formálne účesy, kde chcete, aby vlny vydržali dlhšie a vyzerali úhľadne.

Pre prirodzené, plážové vlny

Žehlička poskytne voľnejší a menej definovaný vzhľad, ktorý je moderný. Ak preferujete prirodzený vzhľad a jemné plážové vlny, žehlička bude vaším najlepším priateľom. Dodá vlasom nenútenú štruktúru a ľahkosť, vhodnú na každodenné nosenie.

Tipy pre dokonalé vlny

  • Vždy používajte tepelnú ochranu, aby ste predišli poškodeniu vlasov.
  • Na vytvorenie jemných, plážových vĺn prečešte vlasy po stylingu hrebeňom so širokými zubami.
  • Ak chcete, aby vlny vydržali dlhšie a pôsobili prirodzene, používajte ľahké produkty ako texturizačný sprej alebo krém. Lak na vlasy je vhodný na fixáciu, ale nepreháňajte to s množstvom, aby vlasy nepôsobili ťažko.

Oba nástroje – kulma aj žehlička – majú svoje výhody a poskytujú odlišný výsledok. Kľúčom je vedieť, aký typ vĺn chcete dosiahnuť a podľa toho zvoliť správny nástroj. So správnou technikou sa vám podarí vytvoriť vlny, ktoré budú vyzerať perfektne, nech už ide o akúkoľvek príležitosť.