Tipy na farbenie kučeravých a afro vlasov

tipy pre kucerave vlasy

Farbenie kučeravých a afro vlasov vyžaduje špeciálnu starostlivosť a techniky, aby sa zachovala ich štruktúra. Celkovo je pri farbení vlasov potrebné dodržiavať viaceré postupy, aby sme predišli neželaným komplikáciám.  Obzvlášť je dôležité zvoliť takú techniku, aby farba dovolila kučerám vyniknúť. Farbenie kučeravých a afro vlasov môže byť výzvou, ale s vhodnou starostlivosťou a správnymi technikami dosiahnete krásny a zdravý vzhľad.

Príprava vlasov a samotný proces farbenia

Príprava pred farbením

Hydratácia: Hydratované vlasy sú menej náchylné na poškodenie  - či už samotnou farbou alebo zaobchádzaním s nimi počas farbenia. Používajte hlboko hydratačné masky alebo kondicionéry aspoň niekoľko dní pred samotným farbením.

Nepoužívajte chemické úpravy: Ak ste si vlasy nedávno narovnávali alebo využívali inú techniku ich úpravy, počkajte aspoň dva týždne, aby ste predišli nadmernému poškodeniu. Farbite vlasy len vtedy, keď sú zdravé a v dobrej kondícii.

Predbežný test prameňa: Vyskúšajte farbu na malom prameni vlasov, aby ste zistili, ako vaše vlasy reagujú a aký bude výsledný odtieň.

Proces farbenia

Použite jemnú farbu: Vyberte si farby bez amoniaku a s nízkym obsahom peroxidu, ktoré sú šetrnejšie k vlasom.

Rozdelenie vlasov: Rozdeľte vlasy na malé sekcie, aby sa farba rovnomerne rozložila a pokryla všetky pramene. Pomôcť si môžete rôznymi štipcami a gumičkami tak, aby sa vlasy pri manipulácií príliš nezničili.

Chráňte pokožku: Pred farbením naneste okolo línie vlasov ochranný krém alebo olej, aby ste predišli zafarbeniu pokožky.

Aplikácia farby: Nanášajte farbu od korienkov ku končekom, pričom dbajte na to, aby sa farba dostala do všetkých častí vlasov a kučier. Dôležité je to hlavne pre úzke vlny kde by následne mohli vzniknúť viditeľné rozdiely vo farbe. Nerovnomerná aplikácia môže spôsobiť, že farba bude na niektorých miestach intenzívna a na iných slabá. Uistite sa, že farbu aplikujete rovnomerne, aby ste dosiahli konzistentný výsledok.

Starostlivosť po farbení

Hlboké kondicionovanie: Po farbení vlasy dôkladne umyte, aby ste sa zbavili vrstvy farby a použite hlboko kondicionujúci produkt, aby ste obnovili hydratáciu.

Obmedzenie tepla: Minimalizujte používanie tepelnej úpravy (žehlenie, sušenie), aby ste predišli ďalšiemu poškodeniu.

Používanie produktov pre farbené vlasy: Používajte šampóny a kondicionéry špeciálne určené pre farbené vlasy, ktoré pomôžu zachovať farbu a zdravie vlasov. Vyhýbajte sa produktom, ktoré môžu vyvolať vyblednutie alebo poškodenie.

Techniky farbenia vhodné pre kučeravé a afro vlasy

BALAYAGE je technika, ktorá zahŕňa ručné nanášanie farby na povrch vlasov, čím sa vytvára prirodzený, slnkom prežiarený vzhľad. Tento spôsob je menej agresívny a menej poškodzuje vlasy. Vlasy rozdeľte do malých sekcií, aby ste mohli ľahko aplikovať farbu. Farbu nanášajte štetcom od stredu ku končekom vlasov, pričom dbajte na to, aby prechody boli jemné a prirodzené. Výhodou tejto techniky je nenáročnosť na údržbu s dlhotrvajúcim výsledkom.

OMBRE je technika farbenia, kde sa farba postupne mení od tmavších korienkov k svetlejším končekom. Začnite aplikovať farbu asi od polovice dĺžky vlasov a postupne sa pohybujte smerom ku končekom. Pre jemnejší prechod môžete použiť hrebeň na rozčesávanie farby.

MELÍR zahŕňa nanášanie prameňov farby do vlasov, čím sa vytvárajú svetlejšie pramene. Naneste farbu na vybrané pramene, pričom zvyšok vlasov zabaľte do alobalu alebo použite fóliu, aby ste oddelili jednotlivé pramene. Farba sa nanáša od končekov až po korienky vlasov.

Ďalšou možnou technikou je CELKOVÉ FARBENIE vlasov. Avšak ak je vašim  želaním nechať vyniknúť kučery je lepšie zvoliť jednu z vyššie spomínaných techník. Dovolíte týmto spôsobom ešte viac kučery zvýrazniť.