Všetko čo potrebujete vedieť o pórovitosti vlasov

porovitost vlasov

Pórovitosť vlasov je jedným z kľúčových faktorov ovplyvňujúcich starostlivosť o vlasy a ich zdravie. Pórovitosť sa vzťahuje na schopnosť vlasov absorbovať a zadržiavať vlhkosť. Existujú tri hlavné typy pórovitosti vlasov: nízka, stredná a vysoká. To znamená nakoľko sú kutikuly (ochranné vonkajšie vrstvy vlasu) otvorené a priepustné. Každý typ má svoje špecifiká a vyžaduje rôzne prístupy v starostlivosti.

Nízka pórovitosť

Charakteristika: Vlasy s nízkou pórovitosťou majú tesne uzavreté kutikuly, čo sťažuje prenikanie vlhkosti dovnútra vlasu. Nízku pórovitosť vlasov často nachádzame u nasledovných typov vlasov:

Rovné vlasy: Rovné vlasy majú tendenciu byť hladké a menej náchylné na poškodenie kutikuly, čo vedie k tomu, že sú často nízko pórovité. 

Silné a husté vlasy: Hrubé, silné vlasy môžu mať viacero vrstiev kutikuly, čo môže prispieť k nízkej pórovitosti. Takéto vlasy majú robustnú štruktúru, ktorá zabraňuje ľahkému prenikaniu vlhkosti.

Nepoškodené vlasy: Vlasy, ktoré neboli vystavené nadmernému chemickému ošetreniu (napr. farbenie, trvalá, odfarbovanie) alebo tepelnému stylingu (časté žehlenie, fénovanie), majú často nízku pórovitosť. Zdravé kutikuly sú tesne uzavreté, čo chráni vnútornú štruktúru vlasov.

Starostlivosť: Tieto vlasy majú tendenciu odpudzovať vodu, takže je dôležité používať ľahké produkty, ktoré nebudú vlasy zaťažovať. Vyberajte si ľahké, vodou riediteľné produkty, ktoré nezanechávajú na vlasoch nános. Teplé oleje a teplá voda môžu pomôcť otvoriť kutikuly a umožniť lepšie vstrebávanie vlhkosti. Pravidelné umývanie vlasov je základ. Môže pomôcť odstrániť produkty, ktoré sa nahromadili na povrchu vlasov a bránia prenikaniu vlhkosti.

Stredná pórovitosť

Charakteristika: Vlasy so strednou pórovitosťou majú kutikuly mierne otvorené, čo umožňuje dobré vstrebávanie a zadržiavanie vlhkosti. Tieto vlasy sú často považované za najzdravšie a najjednoduchšie na udržiavanie. Typy vlasov so strednou pórovitosťou sú:

Vlasy s prirodzenou textúrou: Mnoho ľudí s prirodzenou, nenarušenou textúrou vlasov má strednú pórovitosť. To zahŕňa rôzne typy vlnitých až kučeravých vlasov, ktoré neboli výrazne poškodené chemickým ošetrením alebo tepelným stylingom.

Vlasy, ktoré prešli minimálnym chemickým ošetrením: Vlasy, ktoré boli len mierne chemicky ošetrené (napríklad jemné farbenie alebo mierne melírovanie), môžu mať strednú pórovitosť. Tieto vlasy si zachovávajú veľkú časť svojej prirodzenej ochrany, no majú mierne otvorené kutikuly, čo umožňuje lepšiu absorpciu produktov.

Mierne vlnité vlasy: Vlnité vlasy majú často strednú pórovitosť, pretože ich štruktúra umožňuje ľahšie otváranie kutikúl v porovnaní s rovnými vlasmi, ale nie sú také krehké a náchylné na poškodenie ako kučeravé alebo veľmi kučeravé vlasy.

Starostlivosť: Môžete používať širokú škálu produktov, pretože vlasy so strednou pórovitosťou sú dosť prispôsobivé. Vyhýbajte sa však príliš ťažkým produktom, ktoré by mohli vlasy zaťažovať. Vlasy so strednou pórovitosťou sú relatívne nenáročné na údržbu a správna starostlivosť im umožňuje zostať v optimálnom stave. Balans medzi hydratáciou a proteínovou starostlivosťou je kľúčový na udržanie ich zdravia a krásy.

Vysoká pórovitosť

Charakteristika: Tento typ vlasov ľahko absorbuje vlhkosť, ale rovnako ľahko ju stráca. Vlasy s vysokou pórovitosťou majú kutikuly široko otvorené alebo poškodené, čo spôsobuje rýchlu stratu vlhkosti. Typy vlasov s vysokou pórovitosťou.

Kučeravé a afro vlasy: Kučeravé a afro vlasy majú prirodzene vyššiu pórovitosť kvôli svojej štruktúre. Kutikuly sú často otvorenejšie, aby umožnili vlhkosti preniknúť, ale to tiež znamená, že vlhkosť rýchlo uniká. Tieto vlasy vyžadujú intenzívnu hydratáciu. 

Chemicky ošetrené vlasy: Vlasy, ktoré prešli častým farbením, odfarbovaním, trvalou alebo inými chemickými procesmi, majú často vysokú pórovitosť. Chemické látky narušujú kutikuly, čo zvyšuje ich otvorenosť. Je dôležité používať produkty na opravu poškodených vlasov, ktoré obsahujú proteíny a hydratačné zložky.

Tepelne poškodené vlasy: Časté používanie tepelných nástrojov, ako sú žehličky, kulmy a fény, môže viesť k poškodeniu kutikúl a zvýšeniu pórovitosti. Používajte tepelne ochranné produkty a minimalizujte používanie tepelných nástrojov.

Mechanicky poškodené vlasy: Intenzívne česanie, drsné trenie uterákom alebo nosenie vlasov vo veľmi pevných účesoch môže spôsobiť mechanické poškodenie a zvýšiť pórovitosť. Buďte jemní pri česaní a vysúšaní vlasov, používajte ochranné účesy a zvoľte mäkké nástroje a doplnky.

Starostlivosť: Používajte produkty, ktoré poskytujú hlbokú hydratáciu a ochranu. Ťažšie oleje a masky môžu pomôcť uzamknúť vlhkosť a znížiť krepovitosť. Hlboké hydratačné masky s bambuckým maslom, avokádovým olejom a proteínmi sú preto tými vhodnými pomocník mu. Je tiež dôležité minimalizovať vystavenie vlasov teplu a chemikáliám.

Ako zistiť pórovitosť vlasov

Existuje niekoľko metód na určenie pórovitosti vlasov, z ktorých najbežnejšia je test plávajúceho vlasu a my vám ukážeme jeden z nich. 

Umyte vlasy a nechajte ich vyschnúť. Vezmite čisté vlákno vlasu a vložte ho do misky s vodou. Sledujte, ako sa vlasy chovajú:

- Ak vlákno zostane plávať na povrchu, máte nízku pórovitosť.

- Ak vlákno pomaly klesá, máte strednú pórovitosť.

- Ak vlákno rýchlo klesne na dno, máte vysokú pórovitosť.

Pochopenie pórovitosti vašich vlasov je základným krokom k výberu správnych produktov a techník starostlivosti, ktoré udržia vaše vlasy zdravé, hydratované a krásne.